Gebruikersnaam:     Wachtwoord:    

Top 3 bloementrends in 2022

bloemcadeaus

In de bloemenwereld vindt een zachte verandering plaats. Niet alle veranderingen zijn permanent, sommige keren terug (zoals bruiloften- en evenementen werk - wat we de laatste tijd hebben moeten missen). Maar het palet verandert en de vraag rijst: is de bloemen business nog wel zo sterk als pre-Corona? In sommige landen is de binnenlandse consumptie zelfs toegenomen, vanwege de simpele verklaring dat mensen meer tijd thuis doorbrengen. Verder zien we dat hooggekwalificeerde, artistieke bloemisten zich steeds meer onderscheiden van de traditionele bloemenstalletjes. Begrippen met ‘van alles een beetje’ vervagen. Er komen steeds meer ‘werkkamer’-concepten. Tegelijkertijd is het een uitdaging om winkels op toplocaties in de stad te houden.

Deze ‘top 3’ is ontworpen voor bloemisten maar is ook interessant voor inkopers en distributeurs. Een samenspel met trends uit de interieurwereld, kijkend naar kleuren, texturen, beelden, vormen en vakmanschap. Het is geen must, maar ik zie de bijzondere, bijzondere bloemen bij uitstek geschikt voor artistiek bloem design. Deze zeer delicate en sierlijke bloemen zijn het mooist in de handen van professionals.

1. Wilde liefde

Boeketten met een natuurlijke spontane aantrekkingskracht. Het boeket lijkt bijna zelfgemaakt, maar heeft bij nader inzien een hoge mate van verfijning. Een spontaan geheel, dat sommigen misschien als ‘onvoltooid’ beschouwen, maar de expressie is heel natuurlijk, organisch en blijvend. De maker voelt niets voor conventies, regels en laat zich niet beperken. Wilde wijnstokken vleien zich tussen groepen bloesems en grassen. Zelfs een stukje van een losse tak kan het zoekende oog even vasthouden. Kleine bloemen stromen en dansen. Het handvat van het boeket verdwijnt onder de vallende lijnen en ranken. Om dit te creëren, heb je een hoge discipline nodig, om de vele sierlijke bloemen en delicate stelen zonder stress de waterbron te laten bereiken.

2. De kunst van biologische bloemisterij

Bloemige composities van het duurzame soort. De werken in de bloemenwereld worden steeds duurzamer. Waar voorheen werd gekozen voor kunstmatige decoratieve artikelen (die over 100 jaar nog steeds op een stortplaats liggen), begint onze handel nu de verantwoordelijkheid voor natuur en klimaat te voelen. De keuze aan natuurlijke kleur- en vormelementen is zo enorm dat het niet meer nodig is om naar iets kunstmatigs te grijpen.

Werken worden 100% duurzaam en composteerbaar. Dit hoeft echt niet ten koste te gaan van creativiteit. Al klinkt het een beetje gek als we zeggen dat met deze trend ‘bloemisten ontwerpen voor de prullenbak’. De bloemen die in dit verband worden gebruikt, hebben onschuldige 'tuingezichten'. Klein, knikkend, gemeenschappen bouwend of trots vooruitkijkend, aandacht zoekend. De structuren zijn gemaakt van puur plantaardig materiaal, staand in water.

3. Normale versus droogbloemen

Droogbloemen zijn momenteel één van de grote trends in Nederland. Droogbloemen en bloemen voor moederdag worden steeds populairder en zijn bijna al volledig geïntegreerd in onze maatschappij. Ook worden droogbloemen steeds vaker als paascadeau weggegeven.

In het verleden werd het soms gezien als een faux-pas, een stijlbreuk, om verse bloemen te mengen met droogbloemen. Met invloeden uit vintage, boho en de tuinstijl zien we steeds meer bloemen in verschillende bloeistadia. Droogbloemen blijven trendy, maar gemengd met verse snijbloemen voegt het een romantische charme toe. Polianthes met weidegrassen, Statice en Scabiosa bijvoorbeeld. Tussendoor gedroogde hortensia's, grassen en misschien wat Helichrysum of roze Rodanthe. Liefhebbers van deze beweging laten de droogbloemen het liefst krimpen en drogen, als herinnering aan de afgelopen zomer.

avatar joey

Over de auteur

Joey

Mijn naam is Joey, een van de eigenaren van Frisbegin.nl. Frisbegin.nl is gestart om Nederland een verfrissend startpagina concept aan te bieden. Het is op onze dienst mogelijk om zeer eenvoudig startpagina's te maken met prachtige ontwerpen. Het resultaat: Plezier in het beheren van pagina's, meer bezoekers en meer kliks.

Heeft u vragen over Frisbegin? Ik sta u graag te woord! Neem contact op door een e-mail te sturen naar Joey@Frisbegin.nl

Wilt u een pagina aanmaken? Bekijk dan snel de homepagina