Gebruikersnaam:     Wachtwoord:    

Waarom buiten sport gezond is én welke 2 sporten populair zijn

buiten sporten

Sporten is goed voor je lichaam en mentale gezondheid. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel sporten en door Corona kwam het buiten sporten helemaal in een positief daglicht te staan. Maar wat is nu beter: rennen op de loopband in een sportschool of buiten door het bos? 

Het verschil tussen binnen en buitensporten

Allereerst is het natuurlijk heel goed dát je sport. Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag minstens 180 minuten lichamelijk actief zijn, waarvan 60 minuten matig of zwaar intensief. Dit varieert al van een stevige pas doorlopen van de bushalte naar huis of snel fietsen naar je werk of school. Daarbij is het goed om 1 à 2 keer per week lekker te sporten. Dit kan zowel binnen als buiten. 

Maar als je dan gaat sporten: wat is nu beter? Binnen of buiten? Beide varianten hebben natuurlijk plussen en minnen. Al zijn er wel ‘grote’ voordelen  te vinden bij het buiten sporten.

Voordelen buiten sporten: 

  • Extra vitamine D. Doordat de zon op je blote huid schijnt, maakt je lichaam vitamine D aan. Vitamine D is goed voor sterke botten en je humeur. Onderzoek wijst uit dat de meeste Nederlanders te weinig vitamine D binnenkrijgen. Vooral onder ouderen is dit een groot probleem. 
  • Meer positieve emoties. Mensen die buiten sporten ervaren meer positieve emoties ten opzichte van mensen die binnen sporten, aldus het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (afdeling Klinische Psychologie). Dit komt met name door de evolutie. Mensen zijn van nature gewend om te overleven in een groene omgeving en we reageren daar ook het beste op. 
  • De beste luchtventilatie. Als Corona ons iets heeft geleerd, is het wel dat een goede luchtventilatie noodzakelijk is. Een betere luchtventilatie dan buiten vind je niet. 
  • Meer zuurstof. Geen muffe ruimte waarin je andere mensen ruikt, maar heerlijke frisse lucht. Vooral als je in een bos sport, ruik je ook nog eens de frisse geur van de bomen en het gras. 
  • Je houdt het buiten langer vol. Buiten heb je meer afwisseling qua omgeving en het sport prettiger. Onderzoek wijst uit dat mensen die buiten sporten het langer volhouden dan mensen die binnen sporten. 


En wat is dan het voordeel van binnen sporten? 

Bij binnen sporten zijn er ook voordelen. Namelijk: het is er warm en droog en dat het het hele jaar door.

Welke buiten sporten zijn er? 

Buiten sporten is dus hartstikke gezond en biedt veel voordelen. Aangezien ons leven al zoveel binnen afspeelt, is het een goed idee om het sporten in ieder geval buiten te doen. Je hebt ook veel variatie in buiten sporten. Afhankelijk van wat je wilt en wat jouw doel is, is er een sport die bij jou past. Neem bijvoorbeeld de twee populaire buitensporten: bootcamp en hardlopen. 

1. Bootcamp

Bootcamp is een outdoor training waarbij gewerkt wordt aan je uithoudingsvermogen, kracht, balans, figuur en souplesse. Van origine werd bootcamp in het Amerikaanse leger toegepast om soldaten klaar te stomen en fit te maken. Tegenwoordig is bootcamp niet alleen meer voor het leger, maar geschikt voor elk niveau. Van beginner tot gevorderde sporter. Bootcamp is een groepsles waarbij je buiten verschillende oefeningen doet, van hardlopen tot krachtoefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Hierbij maakt de trainer gebruik van elementen uit de omgeving; bomen, bankjes, lantaarnpalen, hekjes, schommels en ga zo maar door. Bij een bootcamptraining ga je van plek naar plek, waardoor geen enkele training hetzelfde is. 

Bootcamp Geestmerambacht is bijvoorbeeld een waanzinnige plek om te bootcampen. Hier wordt ook jaarlijks een Obstacle Run georganiseerd en er zijn vele clubjes die buiten trainingen aanbieden. 

2. Hardlopen 

Buiten hardlopen is helemaal in. Je kunt het alleen doen of in een groepje. Belangrijk hiervoor is dat je goede hardloopschoenen aanschaft, goede oortjes voor je muziek en gaan met die banaan. Hardlopen is een fijne sport, waarbij het echt een meerwaarde is om naar een mooie en groene omgeving te gaan om hard te lopen. Het bos of de duinen zijn bijvoorbeeld goede plekken. 

Welke buiten sport kies jij? 

Vind jij het moeilijk om het sporten op te pakken? Of heb jij bepaalde blessures waardoor het fijn is als er iemand met je meekijkt tijdens het sporten? Er zijn zat sportclubjes buiten, maar voor individuele begeleiding kun je ook eens kijken naar Personal Training. Een Personal Trainer motiveert en stimuleert je. Met een speciaal trainingsplan op maat helpt deze persoon bij het behalen van jouw doel. Naast goede tips en motivatie is het ook een goede stok achter de deur om te gaan sporten. Je hebt namelijk met iemand afgesproken. 

Personal Trainers zijn er in alle prijscategoriën. Google eens op je woonplaats, bijvoorbeeld Personal Training Alkmaar voor het aanbod.

avatar joey

Over de auteur

Joey

Mijn naam is Joey, een van de eigenaren van Frisbegin.nl. Frisbegin.nl is gestart om Nederland een verfrissend startpagina concept aan te bieden. Het is op onze dienst mogelijk om zeer eenvoudig startpagina's te maken met prachtige ontwerpen. Het resultaat: Plezier in het beheren van pagina's, meer bezoekers en meer kliks.

Heeft u vragen over Frisbegin? Ik sta u graag te woord! Neem contact op door een e-mail te sturen naar Joey@Frisbegin.nl

Wilt u een pagina aanmaken? Bekijk dan snel de homepagina