Gebruikersnaam:     Wachtwoord:    

Zal het gebruik van Internet of Things-apparaten de komende jaren verder toenemen?

In 2017 werd er voor het eerst over Internet of Things gesproken en sindsdien heeft het fenomeen een enorme opmars gemaakt. Toen werd voorspeld dat er in 2020 meer dan 20 miljard apparaten met elkaar in verbinding zouden staan en dat getal lijkt ruimschoots gehaald. Blijft het gebruik van Internet of Things-apparaten in de komende jaren verder stijgen?

Wat zijn Internet of Things-apparaten?

Simpel gezegd zijn Internet of Things apparaten alle apparaten die kunnen worden verbonden met een internetnetwerk. Denk daarbij aan je mobiele telefoon en smartwatch, maar ook aan machines die in een fabriek staan. Al deze apparaten kunnen gegevens verzamelen en met elkaar uitwisselen.

Ondanks dat ze overal aanwezig zijn, heb je in je dagelijkse leven niet meteen door welke invloed Internet of Things-apparaten hebben. Stel dat je graag online sportweddenschappen plaatst. Je gebruikt je laptop of je mobiele telefoon om de weddenschap op te zoeken en af te sluiten. De informatie over je weddenschap en de daarbij behorende betaling worden razendsnel doorgestuurd en kan worden opgevraagd via al je apparaten die zijn verbonden met het internet. Je kan de status van je weddenschap bekijken op je telefoon, maar ook op je smartwatch. Zodra de wedstrijd begint kan je deze live volgen via diezelfde apparaten en als er tijdens de wedstrijd iets belangrijks gebeurt, zal de snelle communicatie tussen de verschillende IoT-apparaten ervoor zorgen dat de kennisgeving binnen enkele minuten arriveert.

De komst van 5G

Voorheen waren alle Internet of Things-apparaten aangesloten op wifi, wat tot problemen kon leiden. Een wifi-verbinding kan namelijk zwakker worden of helemaal wegvallen en daarbij laat ook de beveiliging te wensen over. Met de komst van 5G is dit allemaal veranderd. De verbinding is veel stabieler, veiliger en sneller, waardoor Internet of Things-apparaten nog meer gegevens kunnen verzamelen, analyseren en delen.

Stijgende populariteit van Internet of Things-apparaten in verschillende sectoren

Steeds meer apparaten voor dagelijks gebruik worden 'smart'. Niet alleen het ouderwetse horloge is vervangen door een smartwatch, tegenwoordig zijn ook lampen, thermostaten en televisies verbonden met het internetwerk. Een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat je veel bespaart op je energiekosten en een slimme droger die je waarschuwt als de pluizenfilter te vol zit kan een brand voorkomen. Slimme apparaten maken het leven veel gemakkelijker en daardoor is de verwachting dat de komende jaren alleen maar meer Internet of Things-apparaten ontwikkeld zullen worden.

Op dit moment heeft 42% van de Nederlandse huishoudens ten minste één smart product in huis, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van 3 jaar daarvoor. Daarnaast is er ook nog een groot percentage Internet of Things-apparaten die in het bedrijfsleven worden gebruikt, met name de gezondheidszorg investeert steeds meer in apparaten die kunnen helpen bij de diagnose en behandeling van patiënten.

Het gebruik van Internet of Things-apparaten lijkt de komende jaren dus zeker niet te stabiliseren of af te nemen. De verbinding van de apparaten is namelijk veel sneller en veiliger dan voorheen, waardoor het gebruik nog gemakkelijker is. Daarbij komen er ook steeds meer verschillende Internet of Things-apparaten op de markt, die niet alleen thuis maar ook in het bedrijfsleven worden gebruikt.

avatar joey

Over de auteur

Joey

Mijn naam is Joey, een van de eigenaren van Frisbegin.nl. Frisbegin.nl is gestart om Nederland een verfrissend startpagina concept aan te bieden. Het is op onze dienst mogelijk om zeer eenvoudig startpagina's te maken met prachtige ontwerpen. Het resultaat: Plezier in het beheren van pagina's, meer bezoekers en meer kliks.

Heeft u vragen over Frisbegin? Ik sta u graag te woord! Neem contact op door een e-mail te sturen naar Joey@Frisbegin.nl

Wilt u een pagina aanmaken? Bekijk dan snel de homepagina